Geçen hafta neler oldu, bu hafta bizi neler bekliyor?
Geçen haftaki büyük toparlanmanın ardından Jerome PowellPerşembe günü faiz artırımının muhtemel olduğunu yineleyerek havayı biraz serinletti.
Piyasa darbeyi aldı ama henüz değil Besledi Başkanına inanmaya hazır görünmüyor. Bu arada Çin’de istatistikler ümitsiz bir şekilde cansız kaldı. Tüketici fiyatları Ekim ayında bile düştü; Bu, dünyanın ikinci büyük ekonomisinde uzun zamandır beklenen ekonomik toparlanmayla pek tutarlı değil.
Fed Başkanı, ABD’deki nakit sıkılaştırma döngüsünün tam anlamıyla sona ermediğinin sinyalini verirken, bir sonraki eylem turunun büyük olasılıkla geleceğini söyledi. şişirmeve aktivite verileri daha değerli olacaktır.
ABD 10 yılGetirisi %4,50 civarında sabitlenirken Alman dönüşü , geçen Mart ayından bu yana %2,60 takviye seviyesi civarında olan yükselen kanalının dibine düştü. Büyümenin devam ettiğini doğrulamak ve %3,00’e doğru yeni bir yükseliş çizgisinden kaçınmak için bu bölgeyi geçmemiz zorunlu olduğundan, bu hafta piyasanın davranışını yakından izleyeceğiz. Böyle bir senaryonun borsadaki mevcut toparlanmaya zarar vereceği açıktır.
Bu hafta petrol fiyatlarında yoğun bir satış dalgası yaşandı. Haftalık düşüş önemli; BrentVe WTI Beş günde yüzde 6 düşerek iki göstergeyi sırasıyla 81 ve 76,50 dolara düşürdü. Ruh halindeki bu değişimin arkasında iki güç var. Bir yandan İsrail ile Hamas arasındaki çatışma, bölgesel tedariki aksatmadığı sürece daha az endişe verici bir bilinmezliğe dönüşüyor. Öte yandan, özellikle bu hafta karışık ekonomik bilgiler veren Çin’de talep bir kez daha endişe kaynağı olmaya başladı.
Sonuç olarak petrol üst üste üçüncü hafta da düşüş yaşadı. OPECBu, ABD’yi fiyatları desteklemek için daha fazlasını yapmaya sevk edebilir.
BİST 100 Endeksteki tepki hareketlerinin yeni trend oluşturma gücünün zayıf olduğunu gördük. Öte yandan kısa ve orta vadede iki önemli ortalama olan 50 ve 22 günlük ortalamaların aşağı yönlü kesişmesi de bir diğer olumsuz etken. Haftayı 50 günlük ortalamanın aşıldığı 7.794 seviyesinin hemen altında tamamlayan endekste, hafta içi hareketlerde bu seviyenin üzerinde kalıcılığın sağlanamaması kısa vadede gerileme eğilimini hızlandırabilir.
Endeksteki güç kaybının devam etmesi durumunda ilk referans noktası olarak 7.644 seviyesini takip edeceğiz. Bu seviyenin altında 7.400 ve 7.300 bandına kadar kısa vadeli güç kaybının devam etmesi beklenebilir. Endeksin tekrar 7.794 seviyesinin üzerine çıkması halinde kısa vadeli direnç olarak 8.180 ve 8.400 seviyeleri hedeflenebilir.
Ekim ayında ABD’de tüketici fiyatları(Salı) ve üretici fiyatları(Çarşamba) Çin’e karşı Endüstriyel üretimVe perakende satışlar(Çarşamba) bu hafta ilgi odağı olacak.
Bilanço duyuruları önceki iki haftaya göre biraz daha az kalabalık ancak Ana DepoInc ( HD), Tencent Holdings Ltd ( 0700), Sonsuz ( IFXGn), Cisco’nun ( CSCO), vodafone( VOD), SiemensAG ( SIEGn), Walmart ( WMT) ve Uygulamalı Malzemeler ( AMAT) gibi büyük isimleri takip edeceğiz.
yurtiçinde cari bakiye, TCMB finansal istikrar raporuTCMB piyasa katılımcı anketi, Perakende satışve ciro endeksleri, konut satış istatistikleri ile Hazine’nin 5 yıl vadeli sabit kupon, 7 yıl değişken faizli ve 5 yıl vadeli kuponları yer alıyor. TÜFEEndeksli tahvil ve 5 yıllık kira sertifikası ihracını takip edeceğiz.
Başlıkta öne çıkanlar
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Yatırımcının Türkiye’ye olan güveni geri geldi. Türkiye’nin kredi risk primi ( CDS ) Mayıs ayındaki 700 baz puandan 400 baz puanın altına geriledi. “Türkiye’nin risk primi neredeyse yarı yarıya azaldı, bu da yatırımcı güveninin geri döndüğü anlamına geliyor, bu da sermaye girişine yol açacak.”söz konusu.
Otomotiv Sanayii Derneği (OSD), 2023 yılının 10 aylık dönemine ait bilgileri açıkladı.
Buna göre, geçen yılın aynı dönemine göre toplam üretim yüzde 12 artarak 1 milyon 210 bin 342 adete ulaştı. Geçen yılın 10 aylık dönemine göre yüzde 23 artan otomobil üretimi ise 779 bin 328 adete yükseldi. Traktör üretimi dahil toplam üretim 1 milyon 258 bin 751’e yükseldi.
MKK’nın açıkladığı yatırımcı ve hesap sayılarına göre, 10 Kasım’da sona eren haftada hisse senedi yatırımcısı sayısı bir önceki haftaya göre 158 bin 344 kişi azaldı. Böylece sermaye yatırımcısı sayısı 8 milyon 315 bin 292’den 8 milyon 156 bin 948’e düştü.
Türk havayolları(THY) Airbus’tan tarihinin en büyük uçak siparişini yönetti ( HAVA ) İstanbul’da yetkilileriyle buluştu. Toplantıda toplam 355 adet uçağın alımı için istişarede bulunuldu.
Moody’s ABD’nin kredi notu görünümünü durağandan negatife düşürdü. Kredi notu en yüksek seviye olan AAA’da kaldı. Açıklamada, görünümün olumsuza çevrilmesinin temel nedeninin ABD’nin mali gücüne yönelik aşağı yönlü risklerin artması olduğu belirtildi.
Morgan Stanley( HANIM ) ekonomistler ABD Merkez Bankası’nın (Fed) önümüzdeki iki yıl içinde enflasyonun soğuması nedeniyle büyük faiz indirimleri yapacağını öngörüyor; Goldman Sachs ( GS) daha az indirim bekliyoruz ve daha geç başlayacağız.
ABD Hazine Bakanı Janet YellenÇin Ekonomik İşlerden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Merhaba Yaşam“İletişimin yoğunlaştırılması” konusunda anlaştılar belirterekBorç sorunlarından iklim değişikliğine bağlı ekonomik sorunlara kadar küresel zorluklar üzerinde birlikte çalışmaya kararlı olduklarını belirtti.
San Francisco Fed Başkanı Mary DalySıkı para politikası enflasyonun düşmesine neden olsa da henüz istenilen seviyelere inmediğini belirtti. Dali, “ “Enflasyonla ilgili haberler iyi, görmezden gelemeyiz ama zafer ilan etmek için henüz çok erken.”değerlendirmesini yaptı.
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, “Gelecek yıl Ticaret Bakanlığı bütçesinde ihracat Desteğimizi yüzde 115 artırarak 22 milyar liralık destek sağlayacağız. Türkiye e-ihracat platformunu yakın zamanda hayata geçireceğiz. Çalışmalarımız hızla devam ediyor.”söz konusu.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macronİsrail’in Gazze’ye yönelik saldırısında ateşkes çağrısında bulunarak. “Bebekler, kadınlar ve yaşlılar bombalanıyor ve öldürülüyor. Bunun hiçbir gerekçesi ve meşruiyeti yoktur. Bu nedenle İsrail’i durmaya çağırıyoruz.”söz konusu.
Kaynak: A1 Sermaye
Hibya Haber Ajansı