Aydın Dağlarında Kestane Hasadı Koşusu
Türkiye’nin en büyük kestane üretiminin yapıldığı Aydın Dağları’nda hasat telaşı başladı. Adeta zamanla yarışan üreticinin en büyük sorunu çalışacak işçinin olmaması. Bölgedeki milyonlarca ağaçtan elde edilen binlerce ton kestanenin yaklaşık 3 hafta içerisinde işlenip depolanması gerektiğinden kestane işçiliğine aşina personele 2 bin TL’ye kadar yevmiye veriliyor.
Ege Bölgesi’ni etkileyen kuraklık ve kestanenin çiçeklenme döneminde yaşanan olumsuz iklim koşulları nedeniyle kestanede rekoltenin ciddi oranda düşmesi nedeniyle bu yıl zor bir dönemden geçen üreticiler, fiyatlardan umutlu olduklarını belirtti. İlk etapta toptan kilosu 130-140 TL’den satılan kestanenin tarladan sofraya uzanan zorlu yolculuğu Aydın ve İzmir dağlarını hareketlendirdi.
Havaların soğumasıyla birlikte Türkiye’nin en büyük kestane üretiminin yapıldığı Aydın-İzmir arasındaki dağlarda hasat telaşı başladı. Aynı zamanda değerli bir ihraç ürünü olan kestane hasadını komando gibi ağaçlara tırmanarak yapan özel eğitimli işçi sayısının azalması nedeniyle üreticiler kestane dövücülere mühendislerden daha fazla para ödüyor.
Türkiye’de en çok kestanenin üretildiği Aydın’ın Köşk, Sultanhisar, Nazilli ve İzmir’in Ödemiş ilçesi arasındaki dağlarda direk sesleri yankılanıyor. Kestane ağaçlarına tırmanan erkeklerin kırdığı, bazen yüksekliği 60-70 metreye ulaşan kestaneler, kadın işçiler tarafından yerden toplanıyor. Kestaneler daha sonra traktörlerle kulübe alanı adı verilen depolama alanına taşınıyor ve burada kestaneler kozalarına şerbetini alana kadar bekletiliyor. Kestaneler daha sonra çöp alanlarından alınarak özel makinelerde harmanlandıktan sonra kalibre ve cinslerine göre ayrılarak işlemeye verilmektedir. Ülkenin en değerli ihraç ürünlerinden biri olan kestane, daha sonra farklı ülkelere de ihraç ediliyor.
“İş zordur, para boldur”
Ovacık Yaylası’ndaki kestane üreticilerinden Muhammet Palaz, bölgede tarımsal üretimde en zor ve tehlikeli ürün olan kestanenin verimli ve tonajlı bir ürün olduğunu belirterek, bölgede yaşanan kuraklık nedeniyle, Bu yıl pek çok meyvede olduğu gibi kestanede de verim düşüklüğü yaşandı ama her şeye rağmen üretime devam edildi. Devam ettiklerini söyledi. – AYDIN